Mmmm.. Peanøtter

Eg elske peanøtter. Nå spise eg dei me go samvittighet også.
Visste du dette om peanøtter?

Peanøttens medisinske egenskaper

For de fleste kan det være sunt å spise litt peanøtter. De inneholder betydelige mengder linol- og linolensyre, essensielle umettede fettsyrer som kroppen selv ikke er i stand til å produsere, og som derfor må tilføres gjennom kosten. Fettsyrer er viktige for kroppen, bl.a. for fornyelse av huden. De er dessuten bra for hjernen, og er den viktigste energikilden for hjertemuskelen. Peanøtter og peanøttolje kan bidra til å senke kolesterolnivået i blodet, noe som fører til et bedre blodomløp i hjertets kransårer. Usaltede peanøtter har et lavt innhold av natrium, men er rike på kalium, noe som beskytter mot høyt blodtrykk og forhindrer væskeansamlinger i kroppsvev. Derfor kan peanøtter anbefales til hjertepasienter.

Spiser man den rødbrune frøhinnen som sitter rundt frøene, gir det et glimrende tilskudd av oligomere procyanidiner (OPC). OPC er sterke antioksidanter som bl.a. kan hjelpe til å minske risikoen for hjertekarsykdommer og kreft. Også dette gjør at en håndfull rå spanske peanøtter (med den rødbrune frøhinnen) på mange måter er en sunn snacks, forutsatt at man ellers holder kaloriinntaket på det jevne ved å spise mindre av annen mat. Peanøtter vil også kunne bidra til å stabilisere blodsukkerverdiene og kan derfor anbefales for diabetikere.

Peanøttolje har undertrykkende virkning på immunforsvaret ved at den hemmer lymfocyttenes immunologiske egenskaper, med et svekket immunforsvar som følge. Dette kan være positivt ved autoimmune sykdommer, men negativt med tanke på forsvaret mot infeksjoner. Peanøtter innholder det fytoøstrogene stoffet genistein. Det har svakere østrogenvirkning enn kroppens eget østrogen, men kan ha en positiv virkning ved kvinneplager som premenstruelt syndrom (PMS).

Kilde:Urtekildens planteleksikon

Bildene er henta frå nette

         

Ønske dokke adle ei fortsatt fine uka. Tusen takk for masse fine kommentarer på forje innlegg.

Kos deg med ein neve peanøtter ; )

 

 

 

 

 

 

6 kommentarer

Hobbystua

03.02.2010 kl.21:32

Heisann! Dette var en kjempeflott nyhet å hvite,,ja jeg er glad i peanøtter også,,både med skall og uten. Nå kjenner jeg lysten komme,,men får nok vente til fredag tenker jeg,,. Er bare frukt på benken her nå,,appelsiner med mye C vitaminer. Det må duge frem til helgen. Men var artig å lese noe positivt om noe som har vært bannlyst av mange.

Mønsteret på kjolen er nok fra midt på 80 tallet.

Takker for opplysningen og kos deg med eller uten nøtter,hihi,,

Anne Line

03.02.2010 kl.22:04

Peanøtter e kje min favoritt, men eg eeeelske nøtter generelt! Nam nam!

Eg har planer om å lage brownies med peanøtter i ein dag. Då kan du få smaka;)

farmoringrid

03.02.2010 kl.22:19

Jeg er glad i all slags nøtter. Jeg spiser like gjerne det som sjokolade eller andre søtsaker. Det går an å spise seg frisk fra mange plager om en vet hvordan.

strikkefrua

03.02.2010 kl.22:34

Går glipp av mye bra jeg da. Blir tykk i halsen og begynner å klø av peanøtter. Får finne noe annet som er like sunt og godt.

Is med peanøtter er kjempegodt. Anbefales.

Greta

03.02.2010 kl.22:59

peanøtter er sunt året rundt :=)

takk for tipset. eg elsker peanøtter

Marit

04.02.2010 kl.07:53

Så flott! Og nå fikk jeg bekrefta det jeg har tenkt når jeg spiser peanøtter med skall (ja, jeg spiser ikke skallet, da), at den røde hinnen sikkert inneholder noen viktige stoffer også :) Jeg har begynt å ha en glasskrukke med peanøtter med skall stående framme på kjøkkenet. Det er både dekorativt og nyttig.

Skriv en ny kommentar

Strikkepinnen

Strikkepinnen

50, Gjesdal

Hei, og velkommen til hobbybloggen min. Skudenesjenta så bur på Ålgård.Driver på med en del håndarbeid .Har to flotte unger. Jente og Gutt. + 3 flotte barnebarn .Jeg har også en fantastisk kjæreste og venn JAN.

Norske blogger

Logg inn

bloglovin


Søk i bloggen


Kategorier

Arkiv

hits